dimarts, 10 d’octubre del 2017

I ara què expliquem a l’escola?




“Són les 09:00 del matí del 2 d’octubre de 2017, i comença la classe com sempre, amb un bon dia general i somriures, mentre, he volgut posar l’himne dels segadors i esperar reaccions. Els meus alumnes, de 9 a 11 anys, han anat seient, i de mica en mica s’han calmat i escoltat. Quan ha finalitzat els hi he preguntat; Què va passar ahir? Què en penseu vosaltres?. I allí m’he adonat que els nens i nenes tenen més intel·ligència, seny i humanitat que la majoria d’adults que ens representen. He intentat que expressessin el que ells havien sentit, el que pensaven de la situació i sobretot, que ho diguessin com a nens/es, lliures i transparents, deixant de banda tot el que des de casa i amistats els hagin pogut influenciar. Llavors, t’adones que des de la innocència arriben a una pregunta clau; com pot ser que la policia, aquella que ens hauria de defensar, la que és la bona de la pel·lícula, aquella professió que tant hem tractat a l’escola i que tant agrada als nens/es... estigui pegant al meu pare, a un veí, un cosí o el meu avi, sols per voler votar, una cosa que fem a diari a l’escola i ens ensenyen els mestres?”

L’1 d’octubre de 2017 marcarà un abans i un després dins la dinàmica de les escoles de Catalunya.
Com podem explicar les brutals càrregues policials contra gent pacífica que l’únic que volia era poder expressar mitjançant el vot quin encaix volem que tingui Catalunya dins o fora d’Espanya?
La gent que hi havia defensant els centres electorals eren pares, mares, àvies, avis i familiars dels nostres alumnes que s’han vist colpejats violentament per l’acció de la policia nacional espanyola i la guàrdia civil.
Com podem explicar la democràcia a l’escola quan els adults i caps d’estat apliquen la seva força contra el poble per l’únic i simple motiu que expressar una opinió?
És que el pensament crític no ha d’estar present en el nostre dia a dia?
Com podem explicar-los que cal parlar i dialogar quan hi ha un conflicte i que mai s’ha d’arribar a la confrontació violenta?
D’ara endavant tenim un gran repte:

No fomentar l’odi cap a cap de les dues bandes.
Corregir i intentar explicar que mitjançant la violència no s’aconsegueix el que pretenen alguns sinó ens al contrari.
 


Agustí Zaera i Eduard Planes

Equip directiu de l’Escola Santa Marina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols afegir alguna cosa, endavant...